De werking van haargroei

Haar groeit vanaf de follikel, of wortel, onder de huid. Het haar wordt 'gevoed' door bloedvaten aan de basis van de follikel, waardoor het de voeding krijgt die het nodig heeft om te groeien. Tussen het beginnen te groeien en uit te vallen jaren later, gaat elke haar door vier fasen: anagene, catagene, telogene en exogene. Elke haar bevindt zich in een ander stadium van de groeicyclus.

In de loop van de tijd neemt de lengte van het anagene fase af. Daardoor kan het haar na elke cyclus zwakker en dunner worden. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je eetpatroon rijk is aan specifieke voedingsstoffen om een normale, gezonde haargroei te behouden.

Inhoud

> Haargroei cyclus

> Haargroei fasen

> Haaruitval Factoren

> Haargroei positief beïnvloeden

Haargroei cyclus

Net als miljoenen andere mannen en vrouwen, begint je eens zo volle, dikke, glanzende en jeugdig uitziende haarbos er naarmate het ouder wordt dof, levenloos, droog en dunner uit te zien. Er zijn letterlijk een oneindig aantal lokale behandelingen en producten op de markt die claimen het haar van buitenaf te herstellen. Maar je moet de haargroeifasen en de haargroeicyclus eerst begrijpen om te begrijpen hoe je dikker, gezonder uitziend haar kunt onderhouden van binnenuit.

Je hoofd bestaat uit ongeveer 150.000 haarzakjes. Ongeveer 80-90% van het haar bevindt zich altijd in de anagene (groeiende) fase van de haargroeicyclus. Gedurende de cyclus bevinden de haren op je hoofd zich in verschillende stadia van groei en uitval. Hieronder vindt je een stapsgewijze gids voor de fasen van de haargroeicyclus.

Haargroei fasen

haargroei cyclus

1. Anagene fase (groeifase)

Wat is de anagene fase?

De groeifase duurt gewoonlijk 2-7 jaar, en de lengte van deze fase bepaalt de lengte van ons haar.

Ook bekend als de 'groeifase' of 'actieve fase', de anagene fase is wanneer de cellen in de wortel van je haar het snelst delen, zodat er meer nieuw haar wordt gevormd.

Hoeveel groeit je haar?

Tijdens de anagene fase groeit je haar ongeveer 1 cm per maand [ongeveer 15 cm per jaar], en sneller in de zomer dan in de winter.

Hoe lang duurt de Anagene fase?

Deze fase van de haargroeicyclus duurt gemiddeld 3-5 jaar, dus een volgroeide haar is gemiddeld 45 tot 75 cm. De anagene fase is over het algemeen langer bij mensen van Aziatische afkomst en kan wel 7 tot jaar duren, wat betekent dat je haar tot wel 1 meter lang kan worden!

2. Catagene fase (overgangsfase)

Wat is de catagene fase?

Na de anagene fase komt je haarcyclus in een korte overgangsfase die bekend staat als de catagene fase. Deze fase geeft het einde van de actieve haargroei aan en snijdt individuele haren af van de bloedtoevoer en van de cellen die nieuw haar produceren. Ongeveer 3% van alle haren bevindt zich op elk moment in deze fase.

Hoe lang duurt de Catagene fase?

Ongeveer 10 dagen.

3. Telogene fase (rustfase)

Wat is de telogene fase?

De derde fase van je natuurlijke haargroeicyclus is de telogene fase, een rustperiode waarin de lokken in hun follikels blijven maar niet actief groeien. Naar schatting bevindt 10-15% van jouw haren zich op een gegeven moment in de telogene fase.

Hoe lang duurt de telogene fase?

Ongeveer 3 maanden of 100 dagen.

4. Exogene fase (verliesfase)

Wat is de exogene fase?

Dit is een deel van de rustfase waarin het oude haar losraakt en uitvalt, en het nieuwe haar blijft groeien. Ongeveer 50 tot 150 van je haren kunnen dagelijks uitvallen. Dat wordt beschouwd als een normale haaruitval.

Hoe lang duurt de Exogene fase?

2 - 5 maanden.

Haaruitval factoren

Haargroei en haaruitval worden beïnvloed door een aantal factoren, waaronder dagelijkse stress, medicatie, leeftijd, erfelijkheid en schade veroorzaakt door de omgeving, te veel styling en slechte voeding.

Naarmate we ouder worden, neemt de lengte van de anagene fase af, waardoor het haar zwakker en dunner wordt na elke haargroeicyclus. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je eetpatroon rijk is aan specifieke voedingsstoffen om een normale, gezonde haargroei te behouden.

Als het gaat om voeding, zijn een goed dieet en supplementen met essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen belangrijk om een gezonde haargroei te behouden. Wat we ook eten, het gaat in onze bloedbaan en ons bloed levert deze voedingsstoffen vervolgens via haarvaten aan de dermale papilla, die groeiend haar voedt.

Wat er vandaag met je lichaam gebeurt, heeft morgen geen effect op je haar. Het duurt een aantal maanden, afhankelijk van de telogene fase van de haargroeicyclus, om de effecten te zien. Dus voed je haarzakjes met goede voeding, verminder je stress niveau en vermijd het gebruik van schadelijke hitte styling tools(fohns, stijl en krultangen etc.)  om schade aan je haarlokken te verminderen. Zorg goed voor je haarlokken tijdens de haargroei cyclus om gezonder, dikker ogend haar te bevorderen.

Als de haartjes te vroeg in de rustfase komen, kan overmatige uitval en het merkbaar dunner worden van het haar optreden.

Haargroei positief beïnvloeden

Voor een optimale haargroei moet het haar zo lang mogelijk in de anagene fase blijven. Dit kan worden ondersteund door een gezonde voeding en levensstijl, het gebruik van producten die voor je haar zorgen en het vermijden van onnodige schade die ertoe kan bijdragen dat je haargroeicyclus wordt verstoord.

Wat er vandaag met je lichaam gebeurt, heeft morgen geen invloed op je haar. Het duurt een aantal maanden, afhankelijk van de telogene fase van de haargroeicyclus, om de effecten te zien. Dus voed je haarzakjes met goede voeding, verminder je stress en vermijd het gebruik van schadelijke hittestylingtools om schade aan haarlokken te verminderen. Zorg goed voor de lokken tijdens de haargroeicyclus om gezonder, dikker uitziend haar te bevorderen.

Als haren te vroeg in de rustfase komen, kan overmatige uitval en het merkbare dunner worden van het haar optreden.

Viviscal Haargroei Supplementen kunnen dit proces postitief beïnvloeden. Wil je het effect van de haargroei supplementen van Viviscal zelf ervaren? Bekijk het aanbod in onze webshop en plaats jouw bestelling online. Voor 10:00 uur besteld = vandaag in huis. Probeer en ervaar het verschil!

Terug naar boven.

© 2018 AboutOurBrands