Hoe haar groeit

Haar groeit vanaf de follikel, of wortel, onder de huid. Het haar wordt 'gevoed' door bloedvaten aan de basis van de follikel, waardoor het de voeding krijgt die het nodig heeft om te groeien. Tussen het beginnen te groeien en uit te vallen jaren later, gaat elke haar door vier fasen: anagene, catagene, telogene en exogene. Elke haar bevindt zich in een ander stadium van de groeicyclus.

In de loop van de tijd neemt de lengte van het anagene fase af. Daardoor kan het haar na elke cyclus zwakker en dunner worden. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je eetpatroon rijk is aan specifieke voedingsstoffen om een normale, gezonde haargroei te behouden.

haargroei cyclus

Net als miljoenen andere mannen en vrouwen, begint je eens zo volle, dikke, glanzende en jeugdig uitziende haarbos er naarmate het ouder wordt dof, levenloos, droog en dunner uit te zien. Er zijn letterlijk een oneindig aantal lokale behandelingen en producten op de markt die claimen het haar van buitenaf te herstellen. Maar je moet de haargroeifasen en de haargroeicyclus eerst begrijpen om te begrijpen hoe je dikker, gezonder uitziend haar kunt onderhouden van binnenuit.

Je hoofd bestaat uit ongeveer 150.000 haarzakjes. Ongeveer 80-90% van het haar bevindt zich altijd in de anagene (groeiende) fase van de haargroeicyclus. Gedurende de cyclus bevinden de haren op je hoofd zich in verschillende stadia van groei en uitval. Hieronder vindt je een stapsgewijze gids voor de fasen van de haargroeicyclus.

Haargroei fasen

1. Anageen (groeifase)

De groeifase duurt gewoonlijk 2-7 jaar, en de lengte van deze fase bepaalt de lengte van ons haar.

2. Catageen (overgangsfase)

Dit is de overgangsfase die ongeveer tien dagen duurt. Tijdens deze fase neemt het haarzakje af en wordt het losgemaakt van de dermale papilla.

3. Telogeen (rustfase)

Dit is de rustende fase, die over het algemeen ongeveer 3 maanden duurt. Ongeveer 10-15% van het haar op je hoofd bevindt zich op een gegeven moment in deze fase. Terwijl het oude haar rust, begint er een nieuwe haar in de groeifase.

4. Exogeen (verliesfase)

Dit is een deel van de rustfase waarin het oude haar losraakt en uitvalt, en het nieuwe haar blijft groeien. Ongeveer 50 tot 150 van je haren kunnen dagelijks uitvallen. Dat wordt beschouwd als een normale haaruitval.

Haargroei en haaruitval worden beïnvloed door een aantal factoren, waaronder dagelijkse stress, medicatie, leeftijd, erfelijkheid en schade veroorzaakt door de omgeving, te veel styling en slechte voeding.

Naarmate we ouder worden, neemt de lengte van de anagene fase af, waardoor het haar zwakker en dunner wordt na elke haargroeicyclus. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je eetpatroon rijk is aan specifieke voedingsstoffen om een normale, gezonde haargroei te behouden.

Als het gaat om voeding, zijn een goed dieet en supplementen met essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen belangrijk om een gezonde haargroei te behouden. Wat we ook eten, het gaat in onze bloedbaan en ons bloed levert deze voedingsstoffen vervolgens via haarvaten aan de dermale papilla, die groeiend haar voedt.

Wat er vandaag met je lichaam gebeurt, heeft morgen geen effect op je haar. Het duurt een aantal maanden, afhankelijk van de telogene fase van de haargroeicyclus, om de effecten te zien. Dus voed je haarzakjes met goede voeding, verminder je stress niveau en vermijd het gebruik van schadelijke hitte styling tools(fohns, stijl en krultangen etc.)  om schade aan je haarlokken te verminderen. Zorg goed voor je haarlokken tijdens de haargroeicyclus om gezonder, dikker ogend haar te bevorderen.

Als de haartjes te vroeg in de rustfase komen, kan overmatige uitval en het merkbaar dunner worden van het haar optreden.

© 2018 AboutOurBrands