Oorzaken van haaruitval

Er zijn veel factoren die een gezonde haargroei beïnvloeden. Deze omvatten een breed scala aan emotionele, erfelijke en leefstijl omstandigheden die kunnen voorkomen dat het lichaam de essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond haar te ondersteunen, effectief absorbeert. Door deze verschillende oorzaken van haaruitval te begrijpen, kan je nu handelen om dunner wordend haar te helpen voorkomen.

Inhoud

> Wat zijn de mythes over haaruitval?

> Haarverlies bij mannen en vrouwen
> Haaruitval door leeftijd
> Haaruitval door stress
> Haaruitval door slechte voeding
> Haaruitval door overmatig stylen
> Haaruitval door roken

> Haarverlies bij vrouwen
> Welke vrouwen hebben kans op haaruitval?
> Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen?
> Haaruitval door hormonale schommelingen
> Haaruitval door zwangerschap
> Haaruitval door anticonceptie

> Wat zijn de tekenen van haaruitval bij vrouwen?

> Wat kan je doen tegen haaruitval?

Wat zijn de mythes over haaruitval?

Mythes over haaruitval zijn wijdverbreid. Echter niets in de volgende lijst is waar:

 • Je verliest haar omdat je het te veel wast, of omdat je het hebt gekleurd of een permanent hebt gekregen.
 • Roos veroorzaakt permanent haarverlies.
 • Stress veroorzaakt permanent haarverlies.
 • Als je je hoofd scheert, groeit je haar twee keer zo dik terug.
 • Als je op je hoofd gaat staan, verhoog je de bloedsomloop en stimuleer je de haargroei.
 • Als je je haar 100 slagen per dag borstelt, wordt je haar gezonder.
 • Hoeden, pettern en pruiken veroorzaken haaruitval.

Haarverlies bij mannen en vrouwen

Statistieken tonen aan dat mannen op een bepaald moment in hun leven veel meer kans hebben op haaruitval dan vrouwen. Meer dan 85% van de mannen zal tijdens hun leven waarschijnlijk een of andere vorm van haarverlies ervaren. Hoewel haarverlies bij mannen heel gewoon is, maakt het het niet minder beschamend of ontmoedigend voor de persoon die het ervaart. Het verliezen van je haar kan je zelfvertrouwen echt aantasten en je een scala aan emoties laten voelen.

De meest voorkomende oorzaak van haarverlies bij zowel mannen als vrouwen is alopecia androgenetica, ook wel mannelijke of vrouwelijke patroonkaalheid genoemd. Deze erfelijke aandoening wordt verondersteld te worden veroorzaakt door dihydrotestosteron (DHT), dat is afgeleid van het mannelijke hormoon testosteron.

Hieronder vindt je de meest voorkomende oorzaken van haaruitval.

Haaruitval door leeftijd

leeftijd icon

Als we tussen de 20 en 30 jaar zijn hebben we gemiddeld 615 haarzakjes per vierkante centimeter. Tegen de tijd dat we 50 worden valt het aantal tegen de 485 en rond 80 kom je niet boven de 435 haarzakjes per vierkante centimeter. Elke haar wordt ook dunner, waardoor het haarvolume wordt verminderd, en de hoofdhuid dus zichtbaar wordt.

Haaruitval door stress

stress icon

Als het lichaam stress ervaart produceert de bijnier meer adrenaline, wat kan leiden tot een toename van de productie van testosteron en dihydrotestosteron (DHT). Als je niet genoeg andere hormonen hebt om dit tegen te gaan, kan het ertoe leiden dat het haar niet zo gezond is als het zou moeten zijn.

Voor sommige mensen kan dagelijkse stress de conditie van hun haar beïnvloeden en kan het een vicieuze cirkel worden: stress beïnvloedt de haarcyclus en de impact hiervan kan meer stress voor het individu veroorzaken.

Haaruitval door slechte voeding

voeding icon

Een voedingspatroon rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen is essentieel voor een gezonde haar- en haargroei. De haar follikel is een niet-onmisbaar weefsel en daarom een van de laatste weefsels die voedingsstoffen ontvangt. Daarom kunnen eventuele tekorten op de lange termijn leiden tot vroegtijdig haarverlies.

Proteïne

Eet minstens vijf gram (ongeveer 150 gram) eiwit per dag. Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte zijn vlees, kip, vis, bonen, eieren, kaas en tofu. Omdat haar voor 80% tot 95% uit eiwitten bestaat, is dit een belangrijk onderdeel van je voeding.

Ijzer

IJzergebrek kan bijdragen aan haaruitval, vooral bij vrouwen en mannen die mogelijk onvoldoende eiwitten in hun voeding hebben.

Andere mineralen

Andere belangrijke mineralen voor gezond functionerend haar zijn zink (te vinden in zeevruchten en bonen), silica (te vinden in aardappelen, rode/ groene pepers en taugé), magnesium (te vinden in groene groenten en noten) en essentiële vetzuren (zoals de omega-vetzuren gevonden in vis).

Haaruitval door overmatig stylen

stylen icon

Overmatig gebruik van spuitbussen, haarkleurmiddelen, haartangen of krulspelden kan op de lange termijn resulteren in beschadigd haar. Mannen en vrouwen die merken dat hun gezonde haar hierdoor aangetast wordt, adviseren wij de producten die ze gebruiken op hun haar en hoofdhuid te heroverwegen en andere voedingssupplementen en gezondere stylingsmethoden te overwegen.

Haaruitval door roken

roken icon

Roken kan een gezonde haargroei beïnvloeden. Het is aangetoond dat roken van sigaretten een slechte bloedsomloop veroorzaakt, wat de hoeveelheid bloed die beschikbaar is voor de haarzakjes van de hoofdhuid kan beïnvloeden.

Haarverlies bij vrouwen

Veel mensen denken dat haaruitval alleen mannen treft. Er wordt echter geschat dat meer dan 50% van de vrouwen merkbare haaruitval zal ervaren. De belangrijkste oorzaak van haarverlies bij vrouwen is haarverlies volgens het vrouwelijke patroon (FPHL), dat ongeveer een derde van de gevoelige vrouwen treft.

Welke vrouwen hebben kans op haaruitval?

Elk meisje of elke vrouw kan last hebben van haaruitval. Het komt echter meestal vaker voor bij:

 • Vrouwen ouder dan 40.
 • Vrouwen die net baby's hebben gekregen.
 • Vrouwen die chemotherapie hebben gehad en degenen die zijn getroffen door andere medicijnen.
 • Vrouwen die vaak kapsels hebben die aan het haar trekken (zoals strakke paardenstaarten of strakke vlechten) of agressieve chemicaliën op hun haar gebruiken.
 • Vrouwen in de menopauze.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen?

Naast de bovengenoemde oorzaken voor mannen en vrouwen zijn de volgende oorzaken ook veelverkomend bij vrouwen:

 • Haaruitval door hormonale veranderingen
 • Haaruitval door zwangerschap
 • Haaruitval door anticonceptie

Haaruitval door hormonale veranderingen

hormonen icon

Hormonale veranderingen geassocieerd met de menopauze kunnen de gezonde haargroeicyclus beïnvloeden. Hoewel deze menopauze-bijwerking relatief zeldzaam is, is het bekend dat het in sommige gevallen voorkomt. Van andere hormonale veranderingen in het lichaam is bekend dat het haaruitval en verlies bij sommige vrouwen beïnvloedt. Vrouwen kunnen problemen met hun haar ervaren door een hormonale onbalans en een verhoogde gevoeligheid voor de mannelijke hormonen (DHT en Testosteron) die van nature aanwezig zijn in het lichaam van vrouwen.

Haaruitval door zwangerschap

zwangerschap icon

Zwangerschap, terwijl het een mooi en natuurlijk proces is, kan het ook een stressvolle gebeurtenis zijn voor het lichaam van een vrouw. Daarom is het gebruikelijk dat vrouwen na de bevalling haaruitval of zelfs kale plekken ervaren terwijl hun hormoonspiegels normaliseren. Dit is echter meestal een tijdelijke situatie en zal zichzelf uiteindelijk herstellen. Let op, we raden vrouwen niet aan Viviscal haarvitaminen te nemen, tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Haaruitval door anticonceptie

anticonceptie icon

De pil is de meest voorkomende vorm van anticonceptie voor vrouwen. Het bevat een mengsel van progestageen en oestrogeen, dat af en toe een negatieve invloed kan hebben op de gezonde haargroei bij diegenen die een erfelijke geschiedenis van haaruitval hebben.

Wat zijn de tekenen van haaruitval bij vrouwen?

 • Je ziet dagelijks meer haar uitvallen, hetzij op je borstel, op de vloer, in de douche, op je kussens of in de gootsteen.
 • Merkbare plekken met dunner of ontbrekend haar zien, inclusief een deel op de bovenkant van je hoofd dat breder wordt.
 • Hoofdhuid door haar zien
 • Het hebben van kleinere paardenstaarten.
 • Haar zien afbreken.

Wat kan je doen tegen haaruitval?

Het is allereest belangrijk om te weten wat voor soort haaruitval je hebt. Een gesprek met de dokter of dermataloloog kunnen jou hierbij helpen.

Supplementen die het haar van binnen en buitenuit voeden kunnen veel van bovenstaande oorzaken aanpakken. Bekijk de Viviscal Haargroei Supplementen eens en probeer het zelf!

Terug naar boven.

© 2018 AboutOurBrands