Overmatig haaruitval

Dunner wordend haar beïnvloedt het leven van naar schatting 40% mannen en vrouwen op 35 jarige leeftijd. Haarverlies en overmatig haaruitval kan worden veroorzaakt door een breed scala aan factoren, en hoe eerder het probleem wordt aangepakt, hoe sneller je een oplossing kan vinden. Hier vindt je alles wat je moet weten over overmatig haaruitval en haarverlies.

De meeste mannen en vrouwen verliezen elke dag wat haar. Maar af en toe vinden we dat we meer haren verliezen dan normaal. Als je denkt dat je een ongewoon grote hoeveelheid haaruitval ervaart of je haar dof en levenloos is geworden, bedenk dan welke factoren de gezondheid van je haar kunnen beïnvloeden.

Inhoud

> Heb ik haaruitval of haarverlies?

> Wat is normaal haarverlies?

> Oorzaken van overmatige haaruitval

> Hoe stop je overmatig haaruitval

> Geef je haar meer voeding

Heb ik haaruitval of haarverlies?

Wat is het verschil tussen haaruitval en haarverlies? Hoe verschilt haarverlies van haaruitval, of zijn de twee hetzelfde? Het blijkt dat er een verschil is tussen haarverlies en haaruitval. Een minimale hoeveelheid haaruitval is eigenlijk heel gewoon. Overmatige haaruitval en haarverlies worden beschouwd als twee verschillende soorten. Overmatige haaruitval staat bekend als telogeen effluvium, terwijl haarverlies bekend staat als anageen effluvium.

Raadpleeg deze wetenschappelijke studie over voedingsfactoren en haarverlies en de informatie van de American Hair Loss Association over effluviums voor meer informatie over deze twee aandoeningen.

Wat is normaal haarverlies?

man vrouw merken haaruitval

Je vraagt je misschien af hoeveel haren er normaal gesproken per dag uitvallen. Het lichaam verliest ongeveer 100 haren per dag als onderdeel van het normale dagelijkse haarverlies, zonder zichtbare effecten op de haardikte. Maar als je regelmatig meer haar verliest dan dit kan je je afvragen, waarom gaat mijn haar kapot? Als je haar meer dan normaal uitvalt, kan je last hebben van overmatige haaruitval. Telogeen effluvium is meestal een tijdelijke aandoening die gepaard gaat met een bijzonder stressvolle levensgebeurtenis, of het kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, overmatige styling of voedingstekorten.

Haarverlies of anageen effluvium gebeurt daarentegen wanneer iets het haar stopt met groeien. Haar zal niet teruggroeien totdat de oorzaak van de aandoening is verholpen. De meest voorkomende oorzaken van haaruitval zijn erfelijk haarverlies, overreactie van het immuunsysteem en bepaalde medicijnen en behandelingen. Patiënten die chemotherapie of andere bestralingsbehandelingen ondergaan, hebben bijvoorbeeld de neiging veel haar te verliezen. Hun haar groeit echter meestal wel terug als de behandeling is gestopt.

Daarentegen kunnen vrouwen die de genen erven voor erfelijk haarverlies, een medische behandeling nodig hebben om hun haar opnieuw te laten groeien. Voor vrouwen resulteert erfelijk haarverlies zich meestal in de vorm van het geleidelijk dunner worden van het haar. Tot slot kunnen strakke kapsels of vlechten die aan het haar trekken, of schadelijke producten en haarverf, tijdelijk haarverlies veroorzaken.

Oorzaken van overmatige haaruitval

Wat is extreme haaruitval en wat veroorzaakt haaruitval? Het is normaal om ongeveer 100 haren per dag te verliezen. Dit zijn de haren die je in je douche, op je tapijt en op de schouder van je jas aantreft. Meestal zul je je niet eens realiseren dat je deze haren verliest.

Als je lichaam echter dagelijks meer haarverlies vertoont, kan je overmatige haaruitval hebben. Er zijn veel haarverlies oorzaken, maar een weinig bekend feit is dat krullend haar meer kans heeft uit te vallen dan dun haar. Dit komt vaak omdat mensen met krullend haar meer stylingproducten en styling tools gebruiken om hun haar te behandelen.

woman curly hair with iron

Overmatige haaruitval (telogeen effluvium) is een tijdelijke aandoening en treft meestal degenen die worden blootgesteld aan een of meer fysieke of emotionele stress factoren. Voorbeelden zijn mensen die een moeilijk of traumatisch leven hebben meegemaakt, mensen die 10 kilo of meer zijn kwijtgeraakt, vrouwen die recentelijk zijn bevallen, mannen en vrouwen die een operatie hebben ondergaan of die herstellende zijn van een ziekte, of vrouwen die zijn gewisseld of gestopt met anticonceptie. Vaak zal de overmatige haaruitval niet zichtbaar zijn tot een paar maanden na de stressvolle gebeurtenis, als gevolg van de haargroeicyclus.

Stopt haaruitval uit zichzelf? Overmatig haaruitval kan stoppen wanneer het lichaam zich aanpast na de stressvolle gebeurtenis. Vervolgens krijgt het haar meestal zijn eerdere volheid terug. Mensen die constant veel last van stress hebben, kunnen last krijgen van blijvende overmatige haaruitval.

Vaak wijzen deskundigen op onjuiste voeding en gebrek aan vitaminen als reden voor haaruitval. Gebrek aan goede voedingsstoffen, met name onvoldoende eiwitten, ijzer en essentiële vetzuren, kan veranderingen in de normale haarcyclus veroorzaken, waardoor wortels voortijdig worden opgedrukt waardoor ze uitvallen. Het lichaam heeft een verscheidenheid aan voedingsstoffen nodig om de gezondheid en de groei van het haar te behouden.

Haaruitval veroorzaakt door onjuiste voeding kan gemakkelijk worden verholpen. Het aanvullen van vitale B-vitaminen en eiwitten zal waarschijnlijk de gezondheid van het haar aanzienlijk verbeteren. Onjuiste voeding is een van de belangrijkste oorzaken van haarverlies. Degenen die niet gemakkelijk alle noodzakelijke voedingsstoffen in hun voeding binnenkrijgen,  kunnen overwegen om klinisch bewezen haargroeisupplementen in te nemen die speciaal zijn ontwikkeld voor haarverlies bij vrouwen.

Hoe stop je overmatig haaruitval

Terwijl constant haarverlies zorgelijk is, zijn er veel verschillende haaruitval behandelingen beschikbaar. Wanneer je kiest om je haarbreuk en uitval te stoppen, moet je eerst stoppen met het actief beschadigen van je haar. Hitteschade door föhns, krultangen en stijltangen, evenals haarverf, bleekmiddel en hairextensions zijn veel voorkomende oorzaken van het uitvallen van vrouwelijk haar.

Een andere manier om haaruitval tegen te gaan, is het identificeren en elimineren van bronnen van fysieke of mentale stress. Stop overmatige haaruitval door stress weg te nemen en jezelf in een gezonde fysieke en mentale toestand te brengen. Als je de bron van stress zelf niet kunt stoppen, probeer dan je reactie daarop te veranderen door ontspanningsactiviteiten aan je levensstijl toe te voegen, zoals meditatie, yoga, cardiovasculaire oefeningen of schrijven in een dagboek.

Een van de beste geheimen voor haargroei, dikte en glans ligt in het lichaam. Als je je lichaam voorziet van de voedingsstoffen die het nodig heeft, groeit het vanzelf dikker haar. Aan de andere kant verzwakt slechte voeding het haar en zet het groeiend haar vroegtijdig uit, wat resulteert in dunner wordend, dof of uitvallend haar. Belangrijke voedingsstoffen voor het haar zijn eiwitten, ijzer, zink, vitamine C en B-vitaminen. Neem een dagelijkse haarmultivitamine die al deze voedingsstoffen bevat om haaruitval te verminderen.

Geef je haar meer voeding

Door je haar meer voeding te geven, wordt het sterker langer en dikker. Hierdoor is normale of overmatig haaruitval dus ook minder zichtbaar.

Een goed begin is door voedingssupplementen te nemen die zijn afgestemd op het gezonder maken van het haar, Viviscal bijvoorbeeld!

Terug naar boven.

© 2018 AboutOurBrands