Veroorzaakt conditioner haaruitval?

Je hebt waarschijnlijk een bepaalde hoeveelheid haar in de doucheafvoer opgemerkt wanneer je je haar wast. Maar zijn het je shampoo en conditioner die ervoor zorgen dat je haar uitvalt, of is er nog een andere factor in het spel? Lees snel verder om voor eens en altijd af te zijn van al die foute fabels.

Hoe conditioner werkt

Voordat we erachter kunnen komen of conditioner haaruitval veroorzaakt, leggen we je uit hoe een conditioner überhaupt werkt. Elke haarstreng is bedekt met overlappende keratineschubben. Samen worden deze schubben de haarschubben genoemd. Wanneer het vettige laagje (de cuticula) plat ligt, voelt het haar zacht en zijdeachtig aan en heeft het een gezonde glans. Wanneer de schubben omhoog staan, ziet het haar er dof uit en is het vatbaarder voor klitten.

Stel je een gerafeld touw voor. Styling, omgevingsfactoren en zelfs shamponeren kunnen de schubben van de nagelriem doen toenemen. Conditioners zijn geformuleerd om de cuticula te coaten en glad te maken, waardoor het haar glanzend en handelbaar blijft. Daarom raden de meeste haarexperts aan om een conditioner te gebruiken na het wassen!

Conditioners kunnen ook andere ingrediënten bevatten die extra voordelen voor het haar opleveren. Viviscal Gorgeous Growth Densifying Conditioner is bijvoorbeeld geformuleerd met het Ana:TelTM-complex plus de belangrijkste voedingsstoffen biotine, keratine en zink om het haar er natuurlijk dikker en voller uit te laten zien.

Fabels over haarverlies besproken

Waarom het lijkt alsof conditioner haar doet uitvallen?

Het gebruik van een conditioner kan het uiterlijk van je haar verbeteren. Helaas bestendigen sommige haarmythes het idee dat conditioner haaruitval veroorzaakt. Zoals de onjuiste beweringen dat conditioners de haarzakjes verstoppen, wat leidt tot haaruitval of verzachtende ingrediënten in conditioners die haarzakjes kunnen verzachten tot het punt waarop ze de haarschacht loslaten. Dat zou dan resulteren in dunner wordend haar. Er is echter geen onderzoek dat suggereert dat het gebruik van conditioner haaruitval veroorzaakt.

Het is waarschijnlijk dat het verband houdt met normale haaruitval, wat duidelijker is na het wassen van het haar. Haaruitval is eigenlijk een normaal onderdeel van de haargroeicyclus. Al het menselijk haar groeit in een cyclus met vier fasen: de anagene (groei) fase, de catagene (overgangs) fase, de telogene (rust) fase en de exogene (uitval) fase. Het is dus normaal om elke dag ergens tussen de 50 en 100 haarlokken te verliezen.

Hoewel die haren op elk moment van de dag kunnen uitvallen, merken we ze meestal op in de doucheafvoer na het wassen van ons haar. Dat komt omdat het wassen van je haar eventuele losse haarlokken wegspoelt. Dus hoewel het logisch is om aan te nemen dat conditioner haaruitval veroorzaakt wanneer je haar onder de douche ziet uitvallen, is de conditioner zelf niet de werkelijke oorzaak van het haarverlies.

Als je echter meer haar dan normaal op je kussen, in je borstel of in het doucheputje ziet, kun je om een ​​andere reden haarverlies ervaren. Overleg in dat geval met je huisarts.

Voordelen conditioner wegen op tegen nadelen

Kunnen conditioners negatieve effecten hebben op je haar?

In sommige gevallen kan conditioner een negatief effect hebben op je haar of huid:

  • Contactdermatitis: Als je gevoelig bent voor een ingrediënt in je conditioner, kun je deze allergische reactie ervaren. Contactdermatitis is zeldzaam, maar als je vermoedt dat je het hebt, neem dan contact op met je huisarts.
  • Acne-uitbarstingen: Als je je conditioner niet grondig uitspoelt, kan dit leiden tot puistjes voor mensen met een acne-gevoelige huid. Zorg ervoor dat je alle conditioner uit je haar spoelt en was je lichaam na het spoelen met zeep om acne te voorkomen.
  • Slank haar: Bepaalde conditionerformuleringen kunnen je haar er slonzig en vezelig uit laten zien, vooral als je fijn of dunner wordend haar hebt. Kies in plaats daarvan voor een lichtgewicht conditioner zoals Viviscal Gorgeous Growth Densifying Conditioner. Viviscal Conditioner hydrateert en maakt het haar glad zonder het te verzwaren.

Over het algemeen wegen de voordelen van conditioner echter op tegen de nadelen en er is geen wetenschappelijk bewijs dat conditioner haaruitval veroorzaakt. Haarconditioner maakt de cuticula van het haar glad, waardoor het glanzend, glad en handelbaar wordt. Daarom is het een belangrijk onderdeel van een gezonde haarroutine! Heb jij trouwens al onze verborgen gadgets in deze blog ontdekt? Lees hier hoe je ze sneller op het oog komt!