Cowboys & Indianen: Wie won de shampoo-race?

Wie cowboys en indianen -twee gezworen vijanden- naast elkaar zet en focust op de manier waarop ze zich presenteren, komt tot een opmerkelijke conclusie. Het voorkomen was tijdens duels een stuk belangrijker dan tot nu toe werd gedacht. Een van de belangrijkste wapenfeiten: het haar!

Kennis door haardracht

Arendsoog en Witte Veder werden door menig stripfiguurfanaat verslonden. Of wat te denken van Lucky Luke, Hiawatha en Pocahontas? De strijd tussen cowboys en indianen en de duels die zij ook onderling met elkaar uitvochten boeit ons al generaties lang. De verlaten saloons met twee mannen die de wapens hebben getrokken in het straatje ervoor en de wigwams plus verentooien aan overzijde staan ons helder voor ogen. De filosofie en, soms ietwat opmerkelijke, gebruiken achter het leven van deze mensen echter een stuk minder.

Wist je bijvoorbeeld dat indianen regelmatig een zonnedans-ritueel uitvoerden om de band tussen natuur, dier en mens te versterken? De stammen dansten voor een geslaagde jacht of oorlog, gelukkig huwelijken en genezing van de zieken. De zonnedans kom soms dagenlang doorgaan rondom een totempaal, die het verhaal van hun familiegeschiedenis vertelde. Hierbij stonden boetedoening, pijn en trance centraal. Ook kwam deze bevolkingsgroep bekend te staan om het versturen van rooksignalen en het gebruik van de strijdbijl en de vredespijp, twee attributen die vandaag de dag nog altijd voorkomen in spreekwoorden om een afgesloten ruzie aan te duiden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

 Totempaal rituelen indianen

Zesde zintuig

Het belangrijkste ritueel voor indianen was het laten groeien van het haar, volgens hen een extra antenne voor bewustzijn van lichaam en geest. Al voor de Vietnamoorlog werden mensen uit dergelijke stammen door Amerikaanse krijgers ingezet in het opsporen van mensen, aangezien zij hier bovenmatig goed in bleken. Wanneer de uitverkorenen echter het leger ingingen en hun hoofd moesten kaalscheren -een goed gebruik onder soldaten- verloren zij plotseling hun bijzondere vermogens. Zonder een volle coupe, konden zij de vijand niet langer voelen en bleek hun intuïtie een stuk minder betrouwbaar. Het haar was, volgens hen, een verlengstuk van het zenuwstelsel. Spiritueel leider Yogi Bhajan noemde de lange lokken zelfs hoog ontwikkelde voelsprieten die belangrijke informatie naar de hersenen sturen. Met het afscheren daarvan, verviel ook het zesde zintuig, ofwel ‘de router waarop de wifi werkte’, om het in modern Nederlands te zeggen. En zeg nu zelf, het is toch lastiger om een indrukwekkende verentooi op een kale bol te plaatsen.

Voor cowboys zal het een zorg zijn hoe kort of lang hun haren zijn, al lieten ze het goedje ook weer niet geheel onbesproken. Volgens traditie dragen ze sinds jaar een dag de kenmerkende hoed, uitgevonden door John Batterson Stetson, om zich te beschermen tegen alle mogelijke weersomstandigheden. Je wilt immers niet dat de lokken voor je ogen wapperen wanneer je op je paard ten strijde trekt of je beperkt zicht hebt vanwege doorweekte haren tijdens een heftige regenbui. Stetson, zoon van een hoedenmaker, liep als twintiger tuberculose op en besloot nog een keer een lange reis te maken naar het wilde westen van Amerika. Daar beschermde hij zich door continu een waterafstotende hoed van beverbont te dragen. De haren netjes verpakt en verstopt, allerminst nodig om vol trots te laten zien, zoals de indianen wel deden. Het zal hem de haren ten bergen hebben doen rijzen als hij wist dat zijn creaties ruim een eeuw later nog steeds gedragen worden.

Verzorging

Het lijkt dus duidelijk wie er meer baat had bij een goede verzorging van het haar. Het is aannemelijk dat de moderne shampoos, conditioners en elixirs destijds meer afzet zouden hebben gevonden bij indianenstammen dan bij cowboys. Of dit vandaag de dag nog steeds het geval is lijkt onwaarschijnlijk. Tijden veranderen en met de intrede van de ‘metro-man’ zou het gebruik bij afstammelingen in nieuwe generaties zomaar eens gelijk getrokken kunnen zijn. Gelukkig is de wetenschap een stuk verder dan een aantal eeuwen geleden, en weten we dat ook zaken als visolie en omega-3 vetzuren de haargroei kunnen bevorderen. Daarnaast hebben studies aangetoond dat ze ook nog eens gunstig zijn voor je hart, huid en nagels. Aangezien we deze oliën niet kunstmatig kunnen bereiden, nemen we ze in via voedingssupplementen.