Anticonceptie en haaruitval

Een kindje krijgen is een mooi geschenk, maar dan wel graag op het juiste moment. Om een zwangerschap nog even uit te stellen, bestaat er sinds de jaren zestig anticonceptie zoals we dat vandaag de dag kennen. Nadelig effect bij het gebruik van ‘de pil’ is echter haaruitval. Hoe ga je hiermee om?

Haarverlies: elke vrouw is anders

Als het aan de ChristenUnie ligt, komt de anticonceptiepil voor alle vrouwen in het basispakket. De partij hoopt zo het aantal abortussen in Nederland terug te dringen.

Het middel is veelgebruikt onder vrouwen zonder kinderwens of moeders in spé die nog even willen wachten met het stichten van een gezin.

Tot 1969 was de pil alleen op medische indicatie beschikbaar, maar inmiddels is deze vrij te verkrijgen.

Zoals elk medicijn kan anticonceptie bijwerkingen hebben. Voor sommige vrouwen zijn deze positief, zoals minder acne, maar voor anderen kunnen de bijwerkingen haaruitval zijn.

Herken je dit probleem, lees dan snel verder wat je eraan kunt doen!

De link tussen anticonceptie en haaruitval

Hoe werkt de pil eigenlijk? Het middel gebruikt een combinatie van synthetische vrouwelijke hormonen om ovulatie te voorkomen en de kans op bevruchting aanzienlijk te verkleinen.

Hoewel orale anticonceptiva zeer effectief zijn bij het voorkomen van zwangerschap, hebben ze enkele nadelen, zoals haaruitval. Met name vrouwen die bijzonder gevoelig zijn voor hormonale veranderingen kunnen hier last van hebben.

Omdat de synthetische hormonen in anticonceptiepillen de haargroeicyclus onderbreken, worden de haarzakjes van hun groeifase verplaatst naar de rustfase. Het resultaat is dat de hoofdhuid meer haar verliest dan normaal. Dit type haarverlies wordt telogeen effluvium genoemd.

Vrouwen die haarverlies met anticonceptie hebben, kunnen dit op verschillende tijdstippen opmerken. Sommige vrouwen zien haaruitval wanneer ze voor het eerst met anticonceptie beginnen. Anderen kunnen het krijgen als ze stoppen met het innemen van de pil of overschakelen tussen verschillende soorten medicijnen.

In de meeste gevallen is haarverlies door anticonceptie niet al te ernstig, maar elk haartje dat je kwijtraakt is er een. Niemand zit te wachten op dunnere plekken als gevolg van het uitstellen van een gezin of uitbreiding daarvan.

Hoe, ondanks de pil, haaruitval te minimaliseren

Haaruitvaldoor anticonceptiepillen is meestal tijdelijk. Je haar zoy binnen een paar maanden moeten stoppen met uitvallen als je lichaam went aan de nieuwe hormoonspiegels. Blijft het toch een probleem, raadpleeg dan je huisarts voor andere mogelijkheden.

Heb je een (familie)geschiedenis met hormonaal haarverlies, dan is een niet-hormonale vorm van anticonceptie op pillen met een laag androgeen gehalte wellicht een optie. Voelt dit toch als een stap te ver, dan zijn er eenvoudige trucs om je haar er toch dikker en gezonder uit te laten zien.

1. Voed je haar

Een manier om de groepfase van je haargroeicyclus te maximaliseren, is door een dieet aan te houden met eten dat rijk is aan voedingsstoffen die gezond zijn voor het haar.

Denk aan magere eiwitten, gezonde vetten, citrusvruchten en groene bladgroenten. Het begruik van visoliën bevorderd eveneens de haargroei.

Heb je een drukke dag of week en kom je niet aan koken toe, ook dan zijn er oplossingen. Op dat moment komt viviscal om de hoek kijken. Viviscal Haargroeisupplementen kunnen de hiaten in je dieet opvullen.

Met biotine, zink, vitamine C, paardestaartplantenextract, ijzer en een exclusief AminoMar zeecomplex voeden Viviscal-suppelementen de haarzakjes voor gezonder uitziend haar van binnenuit.

Het product heeft gewezen effectief te zijn. In klinische onderzoeken zagen vrouwen een toename van 32% in het aantal terminale haren en een afname van bijna 40% in haaruitval in slechts drie maanden.

2. Stijl met volume

Hoe je je haar gaat stylen, kan een enorm verschil maken in hoe dik het eruitziet. Volg deze stylingroutine om je lokken een boost te geven, zodat ze er volumineuzer uitzien. Dat zal helpen om haarverlies door anticonceptie te verhullen:

  • Was je haar met Viviscal Gorgeous Growth Densifying Shampoo, die het haar zachtjes reinigt.
  • Breng vervolgens een kleine hoeveelheid Viviscal Gorgeous Growth Densifying Conditioner aan vanaf het oor tot aan de uiteinden.
  • Laat de conditioner enkele minuten intrekken. Spoel daarna af met koud water. Dit voegt vocht toe aan je haar zonder het te verzwaren.
  • Droog het haar haar en breng een kleine hoeveelheid Viviscal Gorgeous Growth Densifying Elixir aan van de wortels tot de punten. Deze lichtgewicht, body-boostende leave-in-behandeling laat het haar er dikker uitzien.
  • Gebruik een grove kam om het product gelijkmatig door het haar te verdelen.
  • Föhn het haar ondersteboven, met speciale aandacht voor de wortels.
  • Gebruik een ronde borstel om kroezen glad te strijken. Je zult versteld staan ​​van het volume van je haar!

3. Schakel je rol

De gemakkelijkste manier om je haar meer volume te geven, is gratis en duurt slechts enkele seconden. Het geheim? Vernader gewoon je rol.

De meesten van ons scheiden ons haar dag in dag uit op dezelfde plek. Maar als je je haar op een andere locatie deelt, gaat het haar tegen de richting van je haarzakjes in, waardoor het bij de wortel wat lift krijgt.

Probeer ook eens je haar te stylen met een zigzagdeel in plaats van een steil deel om delen van haaruitval te verbergen.