Is bleken schadelijk voor je haar?

Je haar bleken kan verslavend zijn. Het is immers leuk om je haarkleur te veranderen en highlights toe te voegen om een frisse look te houden. Maar hoe leuk het ook is, bleken is in potentie de meest schadelijke van alle kleurmethoden.

Geniet, maar wel met mate

Bleken tast de buitenste cuticula van je haar aan om het middel volledig te kunnen laten doordringen en de kleur te veranderen. Niet de beste zet om je haar gezond te houden. Als je je afvraagt of je haar dunner wordt na het bleken en of je kaal kunt worden door je haar te verven, lees dan snel verder!

Kan bleken haaruitval veroorzaken?

We vallen maar meteen met de deur in huis: ja, bleken van je haar geeft daar een mogelijkheid toe. Je haar wordt hierdoor droog, broos en onelastisch. Bleken is het ‘ideale recept’ voor haarbreuk en gespleten punten. Wanneer je hoofdhaar op deze manier beschadigd is, zal haaruitval veel vaker voorkomen.

Gebleekt haar is poreus en daardoor veel gevoeliger voor beschadiging door stylingtools zoals föhns of krulspelden. Het bleken zelf zal niet direct haaruitval veroorzaken, maar het maakt haaruitval op termijn wel waarschijnlijker.

Normale activiteiten, zoals je haar borstelen of zelfs slapen, zullen meer breuk veroorzaken naarmate je haar meer beschadigd raakt. Een breuk in de buurt van de wortel kan leiden tot lelijke stoppels en reden voor paniek bij sommige vrouwen die denken dat ze willekeurig hun haar verliezen. Bleken en highlighten veroorzaken beschadigd haar en kunnen op termijn haaruitval veroorzaken.

De enige manier waarop bleken direct -a la minute- haaruitval kan veroorzaken, is door een chemisch ongelukje. Als je bleekproduct bijvoorbeeld te lang op je hoofd blijft zitten, of als het mengsel niet in balans is, kan het je hoofdhuid beschadigen en ernstigere haarproblemen veroorzaken.

Hoe haar te beschermen

De beste manier om haaruitval door bleken tegen te gaan, is door producten te gebruiken die de negatieve effecten verminderen. Voorbereiding hierin is alles. Ben je van plan je haar te bleken, gebruik dan drie dagen van tevoren een shampoo en conditioneringsbehandeling, ook samen te bestellen als pakket. In de winter is het overigens extra opletten geblazen.

Geef dit na het bleken eenmaal per week een vervolg met een diepe behandeling. Hierdoor wordt je haar voller en vochtiger om het elastischer te maken en minder snel te laten breken, terwijl het ook glanzender en beter beheersbaar wordt.

Zoek een dagelijks beschermingsproduct tegen schade dat je kunt gebruiken voordat je het huis verlaat. Het beschermt je haar tegen UV-stralen door de openingen in je haarlokken af ​​te dichten.

Het lijkt misschien niet alsof natuurlijke elementen veel schade aanrichten, maar dit is wel degelijk het geval. Vervuiling, airconditioning, wind en uv-straling zullen na verloop van tijd allemaal een negatieve invloed op je haar hebben, vooral als het gebleekt is.

Omdat gebleekt haar kwetsbaarder is voor breuk, die je mogelijk je haarverzorgingsregime aan te passen. Borstel je haar niet te hard en trek het niet te strak aan tijdens het stylen. Probeer een lagere warmte-instelling te gebruiken bij het gebruik van je stylingtools, en vergeet nooit je haarverdikkende serum te beschermen tegen hitte. Leg het niet in de zon of onder warme lampen!

Kortom: als je je haar wilt bleken, zorg er dan voor dat je het goed beschermd houdt. Wees niet te ruw, houd het gehydrateerd en let op de tekenen. Als je meer haren op je trui of in je haarband ziet, denk er dan over om een paar maanden te stoppen met haarkleuring. Je haar laten bijkomen en herstellen is nooit een verkeerde beslissing.