Hoe fout is de term 'normaal haar'?
Deze week maakte Unilever bekend de term ‘normaal haar’ te schrappen van haar producten. Maar wat is dat eigenlijk, normaal haar? En wat kan eraan bijdragen dat je niet meer met een ‘normale’ coupe rondloopt? Wij doken voor je in de materie.

Normaal haar is de beloning voor goede verzorging

Op tientallen schoonheidsproducten is binnen nu en uiterlijk een jaar niet meer te lezen dat het bedoeld is voor een ‘normale huid’ of ‘normaal haar’. Fabrikant Unilever wil af van de term om alle doelgroepen te kunnen aanspreken. Wereldwijd gaat het om ruim honderd merken

‘We weten dat alleen het woordje van de verpakking halen het probleem niet oplost, maar we denken dat het een belangrijke stap is naar een inclusievere definitie van schoonheid’, aldus directeur Sunny Jain.

Het bedrijf baseert zich op een peiling onder tienduizend mensen uit alle windstreken, waarvan meer dan de helft aangaf zich buitengesloten te voelen door het gebruik van het woord ‘normaal’. Zo’n 70% meende dat het advertenties met deze term negatieve gevolgen heeft.

Werken aan perfect haar

Bij het zien van de term, zou je je kunnen afvragen waarvoor deze exact bedoeld is. Omdat, in onze ogen, elk haar type zijn of haar charme heeft -van stijl tot kroes en van golvend tot krul- valt het element rassenongelijkheid al meteen af. Welke afkomst of huidskleur je ook mag hebben, iedereen, met elk type haar, is gelijk en mag er zijn!

Normaal staat voornamelijk voor haar waar niets mee aan de hand is. Oftewel, stevig en gezond haar dat niet droog, pluizig, futloos, beschadigd, dun of onhandelbaar is. Normaal haar is de beloning voor goede verzorging en, toegegeven, wellicht enige erfelijke mazzel.

Zaken die het haar kunnen beschadigen zijn bijvoorbeeld: chemische behandeling (bleken, kleuren of een permanent), het gebruik van stylingtools (föhn, krultang, stijltang) of het langdurig werken in ongezonde omgevingen, zoals een fabriek of boven de frituur in een snackbar. Ook koude temperaturen kunnen het hoofdhaar schade toebrengen.

Haaruitval verminderen

Voor vrouwen is er de Viviscal Densifying Shampoo, welke Ana:Tel bevat waarmee de haargroei fase wordt verlengt en haaruitval vermindert. Maar liefst 9 van de 10 consumenten zeiden dat hun haar dikker en voller leek na slechts 1 week gebruik van de Viviscal Densifying lijn, welke verder bestaat uit een Conditioner en Elixir.