Op je falie voor frunniken

Bijna iedereen speelt met het haar. Plukken, cirkeltjes maken, soms merken we zelfs niet eens dat we het doen. Maar wat geeft het? Het kan toch geen kwaad? Toch stellen we je de vraag: kan het veelvuldig aanraken van je haar kaalheid of dunner wordend haar veroorzaken?

Haaruitval na onschuldig spelen

Het klinkt misschien wat overdreven om haarverlies te linken aan het voortdurend spelen met je haar, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Voor het juiste antwoord beginnen we bij het begin: de oorzaak van haaruitval.

Normaal haarverlies is te wijten aan zwakke of beschadigde follikels, met een groter aantal haren dan normaal in de uitscheidingsfase. Gemiddeld verlies je zo’n 100 tot 150 haren per dag, je merkt pas echt dat er een probleem is wanneer dit er meer dan 200 zijn en je plukjes haar in de gootsteen of op je kleding aantreft.

Haaruitval kan worden versneld door een slechte groeiomgeving. Als je hoofdhuid vuil of vettig is, dan kunnen de haarzakjes niet goed groeien en kan de haargroeicyclus worden verstoort.

Ook strakke paardenstaarten of soortgelijke kapsels de haarzakjes belasten, waardoor ze zwakker en vatbaarder worden voor beschadiging. Als je je haar te vaak naar achteren kamt, veroorzaakt dit misschien niet direct haaruitval, maar het kan hetzelfde effect hebben als het te vaak dragen van strakke kapsels.

Zorgt veelvuldig aanraken voor uitval?

Hoe zit het dan met haaruitval en regelmatig met je handen door het haar gaan of frunniken tijdens het kijken van een filmpje? Kan haaruitval hiermee te maken hebben? Het antwoord: ja en nee.

Als je je haar goed verzorgt, zou het geen groot probleem moeten zijn om het de hele dag door regelmatig aan te raken. Maar het kan in de loop van de tijd zeker een negatief effect hebben. Het maakt niet uit hoe schoon je denkt dat je bent, je handen zijn vuil. Ze raken de hele dag door veel dingen aan, zodat ze op natuurlijke wijze vuil en oliën verzamelen waar je haar geen fan van is.

Als je de gewoonte hebt om met je vingers aan je haar te trekken, dan kunnen vuil en oliën van buitenaf zich vermengen met de natuurlijke oliën in je haar en het haarproduct dat je gebruikt. Daarmee bestaat ook de kans dat natuurlijke oliën die het haar er fris uit laten zien worden verwijderd. Dit kan het vochtgehalte van je haar verstoren. Als je haar minder gehydrateerd is, is het minder elastisch en vatbaarder voor breuk. Kortom: een schone hoofdhuid is essentieel voor gezond haar.

Hoe bescherm je je haar?

Een aantal handige tips om je haar te versterken.

  • Draag je haar los. Het dragen van strakke, ingewikkelde kapsels veroorzaakt veel stress voor de haarzakjes. Geef je haar een pauze door het vaker los te dragen of in een kapsel met weinig druk, zoals een losse Franse vlecht. Door een paar dagen tussen de paardenstaarten het haar los te dragen, geef je het voldoende tijd om te herstellen.
  • Voorkom wrijving. Vervang katoenen kussenslopen door zijden Beautypillows. Deze veroorzaken veel minder wrijving, wat betekent dat je haar minder verstrikt raakt en er ook minder aan je haarzakjes getrokken wordt terwijl je slaapt. Wrijving is de vijand van schadevrije haargroei.
  • Koop haargroeivitamine. Een dagelijks haarsupplement dat belangrijke voedingsstoffen voor de haargroei bevat, zoals biotine, ijzer en vitamine C en B3, kan de algehele sterkte van je haar vooruit helpen.
  • Doe onderzoek. Lees hier meer handige weetjes om je haar de beste verzorging te geven.

Los haar kan uitval voorkomen