Testosteron en haarverlies

Het verband tussen testosteron en haarverlies is fascinerend, maar kan misleidend zijn. Wij leggen je uit hoe testosteron haaruitval beïnvloedt en geven je een aantal alternatieve oplossingen.

Pas op voor gevaarlijke risico’s!

Door de jaren heen is er veel onderzoek gedaan naar het verband tussen een laag testosteron-gehalte en haaruitval. Uit onderzoek in de jaren zestig bleek bijvoorbeeld dat mannen met een laag testosteron als gevolg van castratie meer kans hadden om hun haar vast te houden. Hoewel er een verband bestaat tussen mannelijke hormonen en haaruitval, hoef je om die reden niet direct te beginnen met het slikken van testosteronpillen. Er zijn meer mogelijkheden!

Wat is de relatie tussen mannelijke kaalheid en alopecia androgenetica (erfelijk haarverlies)?

Waar sommige mannen met van nature hogere niveaus aan testosteron meer kans hadden om alopecia androgenetica te ontwikkelen, bleek een groot deel van hun probleem erfelijk te zijn. Sommige onderzoeken toonden namelijk aan dat mannen met van nature lagere testosteronspiegels niet extra vatbaar waren voor haaruitval als ze extra doses van het hormoon kregen toegediend. Je zou derhalve kunnen stellen dat ‘it runs in the family’… or not.

Hoewel testosteron en haaruitval met elkaar verbonden zijn, is het geen eenvoudig geval van oorzaak en gevolg. Je hebt meer kans om het kaalheidsgen van je ouders te erven dan om haaruitval te krijgen als gevolg van een hoog testosteron.

De relatie tussen vrouwen, haaruitval en testosteronniveaus is nog dermate grondig onderzocht, dat daar onomwonden stelling in kan worden genomen. Wat al wel duidelijk is, is dat het nemen van hormonen verontrustende bijwerkingen kan hebben. Zorg er dus altijd voor dat u eerst met uw arts praat, voordat u een dergelijke riskante optie overweegt.

Wat kun je doen?

Begrijpen hoe je weelderige haarlokken terugkrijgt kan hoofdbrekens opleveren. Er bestaan talloze huismiddeltjes, onvoldoende geteste producten en zaken als bijgeloof waar men aan kan vasthouden.

Ons advies is om de haargroei van binnenuit te bevorderen, waarbij u uw aandacht richt op een optimale voedingsbalans voor een gezonde haargroei. Dat is het ware effectieve medicijn voor je haarproblemen.

De Viviscal Haargroei Supplementen voor mannen bevatten een mix aan vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen, die speciaal zijn ontworpen om gezond haar te bevorderen. Door de haarzakjes op deze manier gezond te houden, wordt de haargroeicyclus verlengd zonder hormonale onevenwichtigheden te veroorzaken.

Huidig ​​onderzoek geeft aan dat een groot deel van het verband tussen haarverlies en testosteron bij mannen en vrouwen sterk wordt beïnvloed door erfelijke factoren. Je bent niet in staat om de genen van je ouders uit je lichaam te verwijderen, omdat ze een groot deel uitmaken van wat je maakt tot wie je bent. Een eenvoudigere benadering is om je te concentreren op het creëren van de beste omgeving om de bestaande haargroei te bevorderen door je lichaam van binnenuit gezond te houden.